Bültenimin Metin (text) Versiyonunu da Oluşturmalı mıyım?

Posted by: mttadmin Category: Articles, Asides Tags: , , , , , Comments: 3 Post Date: June 13, 2016

Bültenimin Metin (text) Versiyonunu da Oluşturmalı mıyım?

e-Mail Pazarlamanın ilk yıllarında, e-mail programlarının ilkelliği sebebiyle, HTML e-mail neredeyse hiç okunamıyordu. Gönderinizin metin versiyonunu da mecburen oluşturmak zorundaydınız. Eğer alıcının e-mail programı HTML yorumlama kabiliyetine sahip değilse, metin versiyonunu otomatik olarak görüntülemektedir. (Hem HTML hemde Metin versiyonu olan gönderilerin teknik adı “multipart-alternative MIME” dir).

Ne var ki şimdilerde hemen hemen bütün e-mail programları HTML gönderileri başarılı bir şekilde yorumlayabilmektedir. Bu sebepten dolayı e-mail pazarlama konusunda yapılan en büyük hatalardan birisi, gönderilerin metin versiyonuna gerek duyulmamasıdır.

Gönderilerinizin metin versiyonunu oluşturmak için birkaç önemli sebep

  • Çok az da olsa bir çok insan halen gönderilerin sadece metin versiyonlarını okumayı tercih etmekte. (Uçuk teknik insanlar 😉 )
  • Daha da önemli bir sebep: Spam Filtreleri! Spam filtreleri sadece HTML kısmı olan gönderileri sevmemektedir 🙁 . Spam gönderi yapanlar çoğunlukla metin versiyonu ile uğraşmadıklarından, spam filtreleri HTML gönderinizin metin versiyonuna da bakar. Üstelik gönderinizin metin versiyonunun, HTML versiyonu ile hemen hemen aynı olmasına dikkat eder.  Her iki metnin arasında çok fark varsa buna bir spam puanı atar.
  • Bazı durumlarda metin gönderiler, HTML gönderilerden daha iyidirler. Günlük haber bülteni gönderiyorsanız veya hızlıca özetleri veriyorsanız, metin gönderi HTML gönderiden daha iyi olacaktır.
  • Mobil araçlar!. Hepimiz biliyoruz ki şimdilerde birçok insan e-maillerini cep telefonlarından kontrol etmekte. Bu araçların bir kısmı HTML e-mailleri metin versiyona çevirip göstermeye çalışmakta. Bir çoğuda sadece metin verisyonu varsa görüntülemekte.

Bültenlerimin birde metin versiyonunu mu yazacağım?

Elbette hayır! Teknoloji buralara gelmişken, siz değerli dostlarımıza neden aynı şeyi bir kez daha yaptıralım :).  HTML versiyonunuzdaki metinleri sizin için alıp düzenleyeceğiz 😉

Bülteninizin HTML versiyonunu hazırlayın öncelikle. HTML versiyonundaki işiniz tamamen bittiğinde aşağıdaki iki tıkla, bülteninizin metin versiyonunu da hızlıca hazırlayabilirsiniz.

İki tıkla HTML'den metne

n-Mailer sisteminde gönderinizin metin versiyonunuzu iki tıkla hazırlayabilirsiniz

Bir çok metin versiyonu görüntüleyebilen e-mail programının, ilkelliği sebebi ile, satır genişliği sorunu bulunmaktadır. Yukarıdaki ikinci adımda, bültenimiz içindeki uzun satırları, RFC 5322 standartlarında belirtilen, “bir satırda en fazla 78 karakter” kuralına uyduruyoruz.

Metin gönderilerin rahatça okunması için, gönderilerimiz üzerinde düzenleme yapabiliriz. Paragraf aralarını açabilir, * işareti ile madde imleri oluşturabilir, = = = = = şeklinde konu ayraçları kullanabiliriz. Rahat ve kolay okunabildiğine kanaat getirene kadar düzenleyebilirsiniz.

HTML versiyonunda bulunan bağlantılarınız, n-Mailer sistemi tarafından, otomatik olarak, bağlı olduğu kelimelerin yanına açık URL şeklinde oluşturulur ki alıcı bu bağlantıyı görebilsin. (sadece metin e-mail görüntüleyebilen bazı e-mail programları, bu bağlantıları tıklanabilir yapabilmektedir).

Gönderimi yaptığınız anda, n-Mailer sistemi, gönderinizin hem HTML hem de metin versiyonunu aynı e-mail içine gömecektir. Alıcının e-mail programı bu çoklu gönderimi fark edecek ve tercihini yapacaktır.

Şunu unutmamalıyız ki, günümüzde mobil teknolojiler göz ardı edilemeyecek kadar yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Her ne kadar mobil teknoloji, bilgisayar teknolojisine yaklaşsa da, hala ilkel dönemlerini yaşamakta. En azından mobil teknolojiler ve spam filtrelerine sevimli görünmek 😉 için bültenlerinizin metin versiyonlarını da oluşturmayı unutmayın. Fayda sağlayacağına, bültenlerinizin tıklanma oranını arttıracağına, emin olabilirsiniz.

Share this post

Comments (3)

  • Joe Doe Reply

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra euismod odio, gravida pellentesque urna varius vitae, gravida pellentesque urna varius vitae. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra euismod odio, gravida pellentesque urna varius vitae. Sed dui lorem, adipiscing in adipiscing et, interdum nec metus. Mauris ultricies, justo eu convallis placerat, felis enim ornare nisi, vitae mattis nulla ante id dui.

    June 28, 2016 at 1:03 pm
    • Joe Doe Reply

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra euismod odio, gravida pellentesque urna varius vitae, gravida pellentesque urna varius vitae.

      June 28, 2016 at 1:04 pm
  • Joe Doe Reply

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam viverra euismod odio, gravida pellentesque urna varius vitae, gravida pellentesque urna varius vitae.

    June 28, 2016 at 1:04 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *